Novčane potpore svim brucošima

Svi brucoši koji u listopadu počinju s visokoškolskim obrazovanjem, a imaju adresu na području Ljubuškog, od Grada će dobiti 500 konvertibilnih maraka jednokratne potpore.

Riječ je o hvalevrijednom projektu kojemu je cilj studentima prvih godina olakšati novi početak.

Za potpore studentima prvih godina iz gradskog proračuna bit će izdvojeno više od 100.000 konvertibilnih maraka, a Grad Ljubuški trenutačno je jedini koji provodi ovaj projekt. Kako su naveli iz Gradske uprave, pravo na potporu ostvaruju svi redoviti studenti javnih sveučilišta, piše Večernji list.

Javni poziv

Već godinama Grad Ljubuški kroz stipendije potiče visokoškolsko obrazovanje, međutim, pravo na ovu vrstu potpore imaju samo studenti viših godina.

 Iz tog razloga od ove smo godine odlučili uvesti potporu i za studente prvih godina – navodi v. d. gradonačelnika Vedran Markotić.

Realizaciji projekta prethodi odluka o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima Grada Ljubuškog koja će se naći na sjednici Gradskog vijeća idućega tjedna.

Prema ovoj odluci, pravo na potporu imaju svi redoviti studenti koji prvi put upisuju prvu godinu preddiplomskog ili integriranog studija državnih sveučilišta, a koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog.

Dodjela potpora izvršit će se preko javnog poziva koji objavljuje gradonačelnik sukladno spomenutoj odluci. Markotić naglašava kako je cilj da potpora studentima prvih godina postane praksa i u sljedećim godinama. Uz novost za brucoše, gradske vlasti ove godine ulažu više sredstava i u potpore za studente viših godina.

– Povećat ćemo izdvajanja za dodjele studentskih potpora, tako da će svi redoviti studenti viših godina koji nisu obnavljah godinu imati pravo na novčanu stipendiju od Grada – ističe Markotić naglasivši kako je ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje ulaganje u budućnost. Naime, odmah po završetku javnog poziva za dodjele jednokratnih potpora studentima prvih godina.

Svi redoviti studenti viših godina koji nisu obnavljali godinu također će imati pravo na novčanu stipendiju od Grada, a bit će raspisan natječaj za dodjelu stipendija studentima viših godina. Do sada je pravo na ovu stipendiju ostvarivao manji broj studenata, odnosno trećina ili četvrtina prijavljenih. Primjerice, u 2017./2018. pristigle su 182 prijave, a potporu je ostvarilo 50 studenata, isto je bilo i godinu poslije.

Potpora Studentskom centru

Prošle godine od 111 prijavljenih pravo na stipendiju ostvarilo je 65 studenata. Sudeći prema broju prijava koje su ranije pristizale na natječaj za stipendije, iz Gradske uprave Ljubuški očekuju da bi ove godine potporu moglo ostvariti dvjestotinjak studenata starijih godina. I oni mogu očekivati potporu u visini od 500 KM.

Također, Grad Ljubuški financijski je potpomogao rad Studentskog centra Mostar u kojem je smješteno oko 60ak ljubuških studenata, a još više njih koristi studentsku menzu.

Inače, Grad Ljubuški već godinama ulaže značajna sredstva u obrazovanje. Osim toga što je među prvima uvela stipendije za studente viših godina, ova lokalna samouprava značajna sredstva svake godine izdvaja i za sufinanciranje troškova prijevoza učenika (roditelji su oslobođeni plaćanja prijevoza učenika jer je Grad sa Županijom na sebe preuzeo tu obvezu), kao i za opremanje i obnovu škola.

Izvor: www.vrisak.info
Poveznica: https://www.vrisak.info/hercegovina/markotic-svim-brucosima-novcana-potpora-od-500-maraka/

Novosti 

Podrška kandidatima HDZ BiH Mostar za lokalne izbore

"Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost. To znam iz iskustva. Svjetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika...

Nastavlja se izgradnja zapadne obilaznice

Danas nas je posjetio direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, s kojim smo razgovarali o izgradnji kružnog toka, ali i o nastavku izgradnje zapadne obilaznice. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo na posjeti i dosadašnjoj suradnji, čiji rezultati su nam svima već...

Počeli radovi na kuli hercega Stjepana

Danas je potpisan ugovor vrijedan 1,965.441,19 eura, zahvaljujući kojemu će naša tvrđava uskoro biti u potpunosti obnovljena, a rimski vojni logor na Gračinama dobiti novoizgrađeni posjetiteljski centar. Glavni cilj projekta je oživljavanje baštine, odnosno jačanje i...

Isplaćene stipendije svim brucošima

Danas su isplaćene stipendije u iznosu od 500 KM za 154 brucoša s prebivalištem na području Ljubuškog. Svaki početak je težak i izazovan, baš kao i početak visokoškolskog obrazovanja. Sa željom da olakšamo prve studentske korake ljubuških brucoša i njihovih obitelji,...

Priključi se, učlani ili volontiraj

Sudjeluj u kreiranju i sukreiranju svoje budućnosti. Jer voliš Ljubuški!