Mesna industrija Braća Pivac prepoznala je Ljubuški kao sigurno mjesto za ulaganje

Četdest peta sjednica Gradskog vijeća održala se u prostorijama Gradske vijećnice Ljubuški s početkom u 10 sati.

Na dnevnom redu našle su se slijedeće točke:

– Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o Proračunu Grada Ljubuškog za 2020. godinu,
– Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o provođenju Prostornog plana Grada Ljubuškog 2015 2025 godine,
– Prijedlog Odluke o određivanju građevnog zemljišta u državnom vlasništvu,
– Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na blizinu gradnje objekta granici parcele na udaljenosti manjoj od tri metra,
– Prijedlog Zaključka o zamjeni nekretnina između Grada Ljubuškog i mesne industrije „Braća Pivac“ d.o.o. Čitluk,
– Prijedlog Odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima Grada Ljubuškog za akademsku 2020/21 godinu,
– Prijedlog Odluke o pokretanju postupka o dodjeli koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog,
– Prijedlog Rješenja o imenovanju Povjerenstva za provedbu postupka dodjele koncesije na poljoprivrednom zemljištu na području Grada Ljubuškog.

Početkom trećeg mjeseca, odnosno početkom pandemije koronavirusa, Vijeće je donijelo odluku o oslobađanju naplate parkinga u Ljubuškom.

Predloženo je da se na parking aparate postave i oznake kako je parking besplatan.

Također, predložena je i ponovna dezinfekcija grada radi povećanog broja oboljelih od korona virusa.

Na sjednici se obratio vršitelj dušnosti gradonačelnika Vedran Markotić.

„Što se tiče stipendija, mi smo donijeli odluku i produljen je natječaj, koji je danas zatvoren za studente prve godine koji do sada nisu imali pravo na ostvarivanje financijske potpore od Grada Ljubuškog. Za to su bila osigurana sredstva u proračunu, međutim, mi današnjim regulansom donosimo odluku o raspisivanju natječaja za studente viših godina na koji će se moći prijaviti studenti viših godina s područja Ljubuškog koji nisu obnavljali ni jednu godinu“ kazao je Markotić te nadodao da očekuju preko 200 prijava za natječaj koji će ostvariti pravo.

„Mi smo značajno povećali iznos sa 50 000 KM na 250 000 KM za stipendiranje studenata. To su one demografske mjere o kojima smo na zadnjoj sjednici govorili. Uz besplatan prijevoz, stipendije za sve studente, u idućem razdoblju ćemo donijet i ostale demografske mjere kako bi olakšali našim studentima studiranje. Novaca ima dovoljno, natječaj za studente prve godine je završen, a natječaj za studente viših godina počinje u ponedjeljak i trajat će 15 dana. A već početkom sljedećeg tjedna ćemo početi isplaćivati sredstva svim brucošima, a po završetku drugog natječaja, odmah ćemo isplatiti sredstva od 500 KM svim studentima viših godina“ zaključio je Markotić.

Što se tiče o drugim rashodovnim stavkama, izdvajanja za popravke i održavanje cesta povećani su za 100.000 KM, za održavanje poljskih puteva izdvaja se dodatnih 50.000 KM, a povećani su i transferi za sport za 20.000 KM.

Također, tu je još i povećanje izdavajanja za vodonatapne sustave-kunale za 50.000 KM, te za kanalizaciju 60.000 KM.

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog Zaključka o zamjeni nekretnina između Grada Ljubuškog i mesne industrije „Braća Pivac“ d.o.o. Čitluk.

U idućoj godini, Ljubuški bi trebao dobiti tvornicu koja će zapošljavati desetke stanovnika ovoga grada. Riječ je o Mesnoj industriji Braća Pivac d.o.o., koja uskoro počinje s gradnjom pogona na prostoru gospodarske zone Mostarska Vrata – Cerno.

Grad Ljubuški vlasnik je i posjednik nekretnine Gornje brdo u Hrašljanima, površine 5856 četvornih metara, kao i nekretnine Gaj u Cernu (16.052 četvorna metra) te ih daje u zamjenu, uz nadoplatu, Mesnoj industriji Braća Pivac d.o.o. za nekretninu u njezinu vlasništvu i posjedu – Gornje brdo (9978 četvornih metara).

Vlasnik navedenog zemljišta traži zamjenu radi izgradnje proizvodnog pogona, čiji je osnovni cilj unaprjeđenje mesne industrije, kao i zapošljavanje radnika s područja Ljubuškog, te se obvezuje isplatiti razliku u tržišnoj cijeni predmetnih parcela sukladno procjeni sudskog vještaka građevinske struke.
Stalni sudski vještak arhitektonske struke Haris Mahić obavio je procjenu tržišne vrijednosti nekretnina koje se zamjenjuju te utvrdio da ukupna vrijednost nekretnina u vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. iznosi 59.868 maraka, a vrijednost nekretnine u vlasništvu Grada Ljubuškog 262.869 maraka, tako da razlika vrijednosti nekretnina iznosi 203.028 maraka u korist Grada Ljubuškog.

Prema riječima v. d. gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića, kompletni kompleks po završetku izgradnje trebao bi zapošljavati od 60 do 70 osoba, te kako će ugovor između Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. i Grada Ljubuškog biti potpisan u idućih nekoliko dana.

“Iskoristio bih priliku i ovim putem zahvalio Mesnoj industriji Braća Pivac d.o.o. što su Ljubuški prepoznali kao sigurnu i prosperitetnu sredinu u kojoj žele razvijati svoje poslovanje”, naglasio je Markotić te dodao kako će u sljedećem razdoblju fokus biti na gospodarskom razvoju Ljubuškog i otvaranju radnih mjesta.

„Prije svega, osjećam potrebu, s ove govornice se zahvaliti grupaciji Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. što su prepoznali Ljubuški kao sigurno mjesto za ulaganje u kojem mogu nastaviti širiti svoje poslovanje“ kazao je v. d. Vedran Markotić.

Na samom kraju sjednice, v. d. Vedran Markotić je novinarki portala Vrisak.info odgovorio na pitanje o proračunu Grada Ljubuškog, odnosno hoće li proračun izdržati trenutnu situaciju uzrokovanu koronavirusom.

„Stručne službe, zajedno sa mnom, su pripremale rebalans. Mi imamo dosta zainteresiranih invenstitora, kao što je danas spomenuti invenstitor Mesna industrije Braća Pivac, koji je također uplatio jedan dio, odnosno preko 200 000 KM za zemlju gdje misli graditi svoj proizvodni pogon.

Također, imamo već nekoliko invenstitora koji su ovih dana na natječajima kupili zemlju za svoje investicije, a i mamo i pregovore sa nekoliko tvrtki. Tako da, iskreno, ovu godinu smo zatvorili, a šta će se događati u sljedećoj godini zbog trenutačne epidemiološke situacije, odnosno ako se ovo bude smirivalo, mislim da će iduća godina biti godina oporavka.

U svakom smislu, mislim da će biti povećana zaposlenost, turistička sezona i sve ono negativno što nam se događalo u 2020.godini bi trebalo biti otklonjeno.

Međutim, ako dođe do ponovnog zatvaranja u kojem nema potrošnje, nema prihoda od PDV-a, onda smo svi skupa, a ne samo Grad Ljubuški, nego i svi naši gradovi županije, država, regija i okruženje u velikim problemima. Mislim da do toga neće doći i uvjeren sam da će iduća godina biti dobra godina“ izjavio je za Vrisak.info Vedran Markotić.

Izvor: www.vrisak.info
Poveznica: https://www.vrisak.info/hercegovina/gradsko-vijece-ljubuski-sjednica/

Novosti 

Podrška kandidatima HDZ BiH Mostar za lokalne izbore

"Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost. To znam iz iskustva. Svjetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika...

Nastavlja se izgradnja zapadne obilaznice

Danas nas je posjetio direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, s kojim smo razgovarali o izgradnji kružnog toka, ali i o nastavku izgradnje zapadne obilaznice. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo na posjeti i dosadašnjoj suradnji, čiji rezultati su nam svima već...

Počeli radovi na kuli hercega Stjepana

Danas je potpisan ugovor vrijedan 1,965.441,19 eura, zahvaljujući kojemu će naša tvrđava uskoro biti u potpunosti obnovljena, a rimski vojni logor na Gračinama dobiti novoizgrađeni posjetiteljski centar. Glavni cilj projekta je oživljavanje baštine, odnosno jačanje i...

Isplaćene stipendije svim brucošima

Danas su isplaćene stipendije u iznosu od 500 KM za 154 brucoša s prebivalištem na području Ljubuškog. Svaki početak je težak i izazovan, baš kao i početak visokoškolskog obrazovanja. Sa željom da olakšamo prve studentske korake ljubuških brucoša i njihovih obitelji,...

Priključi se, učlani ili volontiraj

Sudjeluj u kreiranju i sukreiranju svoje budućnosti. Jer voliš Ljubuški!