Grad osigurao novac za besplatan prijevoz svih učenika

Učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Grada Ljubuškog u ovoj školskoj godini prijevoz će biti u potpunosti besplatan.

V. d. gradonačelnika Vedran Markotić potpisao je jučer zaključak o financiranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Grada Ljubuškog u školskoj 2020./2021. godini.

Izdvojena sredstva

Zaključkom su obuhvaćeni svi učenici koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog. Kako bi ostvarili pravo na korištenje potpuno besplatnog prijevoza, roditelji učenika su dužni popuniti odgovarajuću izjavu i dostaviti je u školu najkasnije do 18. rujna ove godine.

– Na temelju ove izjave Odsjek za društvene djelatnosti i zajedničke poslove Grada Ljubuškog sačinit će popis korisnika prijevoza – navodi se u zaključku o financiranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja Grada Ljubuškog u školskoj 2020./2021. godini.

Prema riječima v. d. gradonačelnika Grada Ljubuškog Vedrana Markotića u ove svrhe bit će izdvojeno oko 800.000 konvertibilnih maraka.

– Dosad se na subvencioniranje prijevoza učenika izdvajalo 450.000 konvertibilnih maraka – navodi Markotić.

Grad je, u suradnji sa Zapadnohercegovačkom županijom, snosio 40 posto mjesečne karte za srednjoškolce i 50 posto za osnovce.

– Zbog specifičnosti situacije i činjenice da je velik broj obitelji ove godine financijski zakinut pojavom koronavirusa, tražimo načina da im olakšamo i na sebe preuzmemo one troškove koje možemo, naravno, sukladno proračunskim mogućnostima. Jedna od mjera kojima ćemo roditeljima zasigurno olakšati ovu školsku godinu je besplatan prijevoz učenika za što će iz gradskog proračuna biti izdvojeno 600.000 KM, a iz proračuna Zapadnohercegovačke županije 200.000 KM – ističe Markotić.

Dodaje kako ovo nisu jedine mjere koje gradske vlasti ove godine planiraju uložiti u obrazovanje.

 Pokušat ćemo pomoći na razne načine kako osnovcima i srednjoškolcima tako i svim studentima s prebivalištem na području Ljubuškog – zaključio je Markotić.

Besplatni udžbenici

Inače, osim besplatnog prijevoza, svi učenici od prvog do sedmog razreda s područja Ljubuškog ove će godine dobiti besplatne udžbenike.

Riječ je o projektu Vlade Zapadnohercegovačke županije koja je u svom proračunu osigurala sredstva kako bi svi učenici prvih sedam razreda koji pohađaju škole na području te županije udžbenike dobili besplatno. Učenici osmih i devetih razreda osnove škole ove će godine morati kupiti udžbenike, međutim, cilj Vlade je već iduću godinu osigurati sredstva da svi udžbenici u osnovnoj školi budu besplatni.

Izvor: www.vecernji.ba
Poveznica: https://www.vecernji.ba/vijesti/markotic-grad-osigurao-novac-za-besplatan-prijevoz-svih-ucenika-1428633

Novosti 

Podrška kandidatima HDZ BiH Mostar za lokalne izbore

"Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost. To znam iz iskustva. Svjetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika...

Nastavlja se izgradnja zapadne obilaznice

Danas nas je posjetio direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, s kojim smo razgovarali o izgradnji kružnog toka, ali i o nastavku izgradnje zapadne obilaznice. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo na posjeti i dosadašnjoj suradnji, čiji rezultati su nam svima već...

Počeli radovi na kuli hercega Stjepana

Danas je potpisan ugovor vrijedan 1,965.441,19 eura, zahvaljujući kojemu će naša tvrđava uskoro biti u potpunosti obnovljena, a rimski vojni logor na Gračinama dobiti novoizgrađeni posjetiteljski centar. Glavni cilj projekta je oživljavanje baštine, odnosno jačanje i...

Isplaćene stipendije svim brucošima

Danas su isplaćene stipendije u iznosu od 500 KM za 154 brucoša s prebivalištem na području Ljubuškog. Svaki početak je težak i izazovan, baš kao i početak visokoškolskog obrazovanja. Sa željom da olakšamo prve studentske korake ljubuških brucoša i njihovih obitelji,...

Priključi se, učlani ili volontiraj

Sudjeluj u kreiranju i sukreiranju svoje budućnosti. Jer voliš Ljubuški!