Hvala vam

Zahvaljujući Vama, dobili smo priliku ostvariti sve ciljeve koje smo predstavili u našem programu za sljedeće četiri godine.

Vedran Markotić
gradonačelnik Ljubuškog

Poštovane Ljubušanke i Ljubušaci

Prije svega, hvala Vam što ste izašli na izbore i obavili svoju građansku dužnost. Zahvaljujući Vama, dobili smo priliku ostvariti sve ciljeve koje smo predstavili u našem programu za sljedeće četiri godine.
 
Potpora koju ste iskazali HDZ-u BiH Ljubuški i meni kao kandidatu za gradonačelnika Ljubuškog predstavlja čast, obvezu, ali i veliku odgovornost. Čestitam svim budućim članovima Gradskog vijeća, ali i protukandidatima na korektnoj kampanji.
 
Svjesni smo da su pred nama teška i izazovna vremena, ali isto tako smo sigurni da je put rada, zajedništva i vjere najbolji odgovor i garancija bolje i vedrije budućnosti za nas, ali i generacije koje tek dolaze.

Vedran Markotić

gradonačelnik Ljubuškog

Osobni podaci

Rođen 09.02.1986.
Oženjen, otac dvoje djece

Obrazovanje, radno iskustvo i aktivnosti

Obrazovanje
– Gimnazija Ljubuški
– Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru
– Trenutno student treće godine poslijediplomskog doktorskog studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smjer međunarodnopravnih znanosti

Radno iskustvo
29. 01. 2006. Osnivač Debatnog kluba Mostar
2005. – 2009. Predsjednik komisije za studentski standard SCM
2006. – 2009. Član upravnog vijeća SCM
2009. – 2010. Volonter u JKP Ljubuški
2010. – 2014. Zastupnik u skupštini ŽZH i predsjednik odbora za ustav, poslovnik i zakonodavstvo
2015. Pomoćnik direktora za pravne poslove JP Parkovi d.o.o Ljubuški
2015. – 2016. v.d. direktora JP Parkovi d.o.o Ljubuški
2016. – 2020. direktor JP Parkovi d.o.o Ljubuški

Aktivnosti
– Predsjednik izbornog povjerenstva Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru (2008. i 2009. godine)
– Član ekonomsko-socijalnog Vijeća Zapadnohercegovačke županije
– Vođa tima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na “Regional IHL Moot Court Competition”, Sarajevo, BiH
– Član debatnog tima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na turnirima HADAL (Hrvatska akademska debatna liga)

Seminari i Workshopovi
– Certifikat o učešću na workshopu iz oblasti krivičnog procesnog i građansko procesnog prava u organizaciji Udruženja Mladih Pravnika u BiH i USAID JSDP-a (Sarajevo)
– Diploma za uspješno pohađanje pravne klinike ljudskih prava (Projekt: Kliničko obrazovanje pravnika), Mostar, 2008.
– Diploma za uspješno pohađanje pravne klinike radnog i socijalnog prava (Projekt: Kliničko obrazovanje pravnika), Mostar, 2008.
– Potvrdnica o uspješno obavljenoj praksi na Općinskom sudu u Mostaru u trajanju 21 dan u akademskoj 2007./2008., Mostar
– Certifikat o sudjelovanju na regionalnom sudskom natjecanju (Moot Court Competition), Sarajevo 3. – 8. studeni 2007.
– pohvalnica NATO-a zbog sudjelovanja na okruglom stolu 22. 11. 2008., Sarajevo

Strani jezici
Aktivno poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu

Ostale aktivnosti
Član Gorske službe spašavanja

Predstavljamo Vam kandidate HDZ-a BiH za GV Ljubuški

Naš plan i program

 

Gospodarstvo

Godina iza nas je bila teška i puna izazova. Pandemija Covid-19 utjecala je na cijeli svijet pa tako i na naš grad. Grad Ljubuški je među prvim lokalnim zajednicama, u suradnji s našom županijom, pomogao obrtnicima i gospodarskim subjektima kojima je, odlukama stožera civilne zaštite, bio onemogućen rad u četvrtom i petom mjesecu, za što su izdvojena značajna financijska sredstva.

Jačanje gospodarstva u Ljubuškom naš je primarni cilj u iduće četiri godine. Ulaganjem u poslovne zone, olakšicama za gospodarstvenike i odlukom o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemlju u gospodarskim zonama, cilj nam je povećati broj zaposlenih u gradu Ljubuškom.

Infrastrukturni projekti:

  • Nastavak i završetak izgradnje zapadne obilaznice.
  • Proširenje kapaciteta pročistača otpadnih voda.
  • Nastavak izgradnje kanalizacijske mreže.
  • Završetkom izgradnje vodovoda u selima Studenci i Stubica biti će cjelokupno područje Ljubuškog pokriveno gradskim vodovodom.
  • Nastavak uređivanja cestovne infrastrukture.
  • Izgradnja zelenih površina u užem gradskom području.
  • U suradnji sa županijom vraćanje 15000m2 prostora duhanske stanice u vlasništvo grada Ljubuškog i uređenje prostora za javnu namjenu

Grad Ljubuški ide dalje i brže s provedbom projekta registracije nekretnina u cilju uspostave nove zemljišne knjige u digitalnom obliku.

Glavni cilj projekta je ažuriranje, digitalizacija i omogućavanje bržeg pristupa podacima iz zemljišne knjige i katastra.

Za naglasiti je da su provedbom Projekta registracije nekretnina, kojim se uređuju imovinsko pravni odnosi na nekretninama, naši građani i pravne osobe oslobođene plaćanja skupih administrativnih i odvjetničkih troškova vezanih za sređivanje vlasničkih prava na njihovim nekretninama.

Demografija

Besplatan vrtić, besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola, besplatni udžbenici koje osigurava županija, uz stipendije za sve studente i povećanje iznosa za rođenje djeteta te pomoć kod kupnje nekretnine, demografske su mjere koje će olakšati život mladim obiteljima u našem gradu.

Branitelji

Očuvanje sjećanja na Domovinski rat i veća izdvajanja za branitelje na razini grada naša su obveza prema sugrađanima i njihovim obiteljima koji su dali svoje zdravlje i živote da bi mi danas imali naše. Pružiti ćemo podršku braniteljskim zadrugama, a u planu je i izgradnja novog spomenika, kojima ćemo nove generacije svakodnevno podsjećati na istinske heroje naše povijesti.

Poljoprivreda

U idućem razdoblju davat ćemo još snažniju potporu našim poljoprivrednicima, pomoć za proljetnu i jesensku sjetvu, a sufinanciranje izgradnje plastenika te jačanje infrastrukture će i ubuduće biti naši prioriteti.

Turizam

Obnova tvrđave herceg Stjepana uz daljnja ulaganja na Kravici te izgradnja posjetiteljskog centra uz rimski logor Bigeste, za koji su već osigurana sredstva iz EU fondova, proširit će turističku ponudu Ljubuškog i povećati broj turista u našem gradu.

Kultura i šport

Grad Ljubuški je u proteklom vremenu podržao rad mnoštva športskih klubova koji djeluju na području našega grada. Nastaviti ćemo s još većim ulaganjima da bismo stvorili uvjete za ostvarivanje vrhunskih rezultata. Osigurati ćemo financijska sredstva za razvoj športskih klubova i osiguranje što boljih uvjeta za rad. Najbolji primjer za to je naš RK Izviđač koji je pronio glas o Ljubuškom u cijelom svijetu i postavio nedostižne rukometne standarde u Bosni i Hercegovini. Revitalizirali smo NK Ljubuški koji iz mjeseca u mjesec niže uspjehe, te je najomiljeniji šport na svijetu i u Ljubuškom ponovo ozbiljno organiziran. Mnoštvo klubova iz ostalih športova svjedoči o športskom duhu ljubuških građana, a grad će nastaviti snažno podupirati lokalne športske kolektive.

Na kulturnom polju napravili smo ogroman iskorak, te ćemo uz podršku razvojne agencije naše županije HERAG preko projekata prekogranične suradnje uložiti milijunska sredstva u rekonstrukciju i konzervaciju naše Kule Herceg Stjepana, bisera koji bdije iznad našeg grada. Uz pomoć partnera ćemo izgraditi posjetiteljski centar na arheološkom nalazištu Bigeste i prikladno urediti prostor oko same lokacije. Za ove projekte su već potpisani ugovori i osigurana sredstva.

Ljubuško ljeto, kazališne predstave, promocije knjiga, dječji festival, Jazz festival, likovne izložbe i kolonije su samo neki od mnoštva kulturnih događaja koje smo i dosad snažno podupirali. Otvaranjem kina dobiti ćemo dodatni prostor za kulturna događanja. Nastaviti ćemo s podrškom mnoštva kulturnih udruga i KUD-ova. Advent u Ljubuškom je prepoznat kao najljepši u širem regionalnom području. Planiramo još veća sredstva uložiti u ovaj događaj.

Pozitivne priče iz Ljubuškog
#jervolimljubuski

Podrška kandidatima HDZ BiH Mostar za lokalne izbore

Podrška kandidatima HDZ BiH Mostar za lokalne izbore

"Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost. To znam iz iskustva. Svjetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika...

Nastavlja se izgradnja zapadne obilaznice

Nastavlja se izgradnja zapadne obilaznice

Danas nas je posjetio direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, s kojim smo razgovarali o izgradnji kružnog toka, ali i o nastavku izgradnje zapadne obilaznice. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo na posjeti i dosadašnjoj suradnji, čiji rezultati su nam svima već...

Počeli radovi na kuli hercega Stjepana

Počeli radovi na kuli hercega Stjepana

Danas je potpisan ugovor vrijedan 1,965.441,19 eura, zahvaljujući kojemu će naša tvrđava uskoro biti u potpunosti obnovljena, a rimski vojni logor na Gračinama dobiti novoizgrađeni posjetiteljski centar. Glavni cilj projekta je oživljavanje baštine, odnosno jačanje i...

Isplaćene stipendije svim brucošima

Isplaćene stipendije svim brucošima

Danas su isplaćene stipendije u iznosu od 500 KM za 154 brucoša s prebivalištem na području Ljubuškog. Svaki početak je težak i izazovan, baš kao i početak visokoškolskog obrazovanja. Sa željom da olakšamo prve studentske korake ljubuških brucoša i njihovih obitelji,...

Priključi se, učlani ili volontiraj

Sudjeluj u kreiranju i sukreiranju svoje budućnosti. Jer voliš Ljubuški!